PORTAIL WALLONIE.BE  | 
PORTAIL DE L'ENVIRONNEMENT  | 
MON ESPACE

OPENBAAR ONDERZOEK:
Waalse 360° biodiversiteitsstrategie

VAN 3 JULI TOT 2 OKTOBER 2023

Een regelgevend kader van kracht...

Met de invoering van de 360° Biodiversiteitsstrategie (waarvan de voorbereiding is voorzien in artikels D31 en D46 van de Waalse Milieuwet) wil Wallonië zich afstemmen op de bovengewestelijke doelstellingen en de verbintenissen implementeren die werden aangegaan ten voordele van de biodiversiteit via het "Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework", de "EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030" en de nationale Belgische Strategie "Biodiversiteit 2020".

Hoe is deze strategie tot stand gekomen?

In 2018-2019 werden "Biodiversiteitsworkshops" (Ateliers de la Biodiversité) gehouden om de belangrijkste kwesties met betrekking tot biodiversiteit in kaart te brengen. Dit gaf het grote publiek de kans om deel te nemen aan het formuleren van aanbevelingen. Deze werden daarna geconsolideerd door een wetenschappelijk comité die ze volgens prioriteit rangschikte. Na de publicatie van een rapport in april 2019 werden deze aanbevelingen in oktober 2019 voorgesteld aan het Waalse parlement.

Het Departement Natuur en Bossen kreeg vervolgens de opdracht om raadplegingen uit te voeren om het ontwerp van de 360° Biodiversiteitsstrategie voor te bereiden, met medewerking van administratieve diensten, vertegenwoordigers van het verenigingsleven en externe experts. Tussen maart en april 2021 werden thematische workshops georganiseerd om de te nemen maatregelen vast te stellen.

Uit de analyse en synthese van het werk dat binnen dit kader werd uitgevoerd, is vervolgens het ontwerp van de 360° Biodiversiteitsstrategie voortgekomen.

Waarop hebben de geplande maatregelen betrekking?

De ontwerpstrategie van de 360° Biodiversiteitsstrategie omvat 5 pijlers die verschillende thema's bestrijken:

Pijler 1: Biodiversiteit in stand houden en aangetaste soortenpopulaties en natuurlijke habitats herstellen. De acties van deze pijler zijn gericht op het ontwikkelen, in kaart brengen en uitbreiden van beschermde gebieden in Wallonië, het verwijderen of verminderen van de impact van invasieve vreemde soorten, het verbeteren van de ecologische toestand van waterlopen en het bevorderen van ecosysteemdiensten die verband houden met habitats.

Pijler 2: Biodiversiteit integreren in ontwikkelingsstrategieën en economische activiteiten en een duurzaam gebruik van de biodiversiteit bevorderen. Deze pijler is gericht op de globale vermindering van de ecologische voetafdruk van menselijke activiteiten, en meer specifiek bepaalde sectoren: bouwnijverheid, landbouw, bosbeheer en ondernemingen. De nadruk wordt ook gelegd op een betere integratie van de risico's en schade aan de biodiversiteit voorafgaand aan economische activiteiten, vanaf de ontwerpfase van plannen en projecten.

Pijler 3: Biodiversiteit promoten en alle spelers in de samenleving mobiliseren om dit te ondersteunen. Door middel van bewustmakings- en opleidingsmaatregelen op verschillende maatschappelijke niveaus (onderwijs, beroepsopleiding, het grote publiek) probeert deze pijler alle stakeholders te betrekken om meer rekening te houden met de uitdagingen in verband met het behoud van de biodiversiteit, vooral door de actoren in de landbouw-, bosbouw- en toeristische sector.

Pijler 4: Initiatieven op lokaal niveau uitrollen en hun bereik internationaal uitbreiden. Het doel van deze pijler is om de verschillende acties ten gunste van biodiversiteit te coördineren van het lokale niveau naar andere niveaus (gewestelijk en internationaal). Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het ondersteunen van lokale entiteiten bij het integreren van de ambitieuze doelstellingen die op gewestelijk en bovengewestelijk niveau zijn vastgelegd.

Pijler 5: Biodiversiteit begrijpen en activiteiten op het terrein omkaderen. Deze pijler omvat een wetgevende component, die ervoor moet zorgen dat het wettelijke kader in overeenstemming is met de doelstellingen en de naleving van de toepassing ervan moet controleren, evenals een component om onderzoek en kennis van de natuur en biodiversiteit te verbeteren door het delen van informatie.

Welke maatregelen zijn er gepland?

De 5 pijlers van de 360° Biodiversiteitsstrategie omvatten 14 strategische doelstellingen die zijn opgesplitst in 34 operationele doelstellingen. Voor elke operationele doelstelling zijn een aantal acties gepland. De titels van de acties worden uiteengezet in het ontwerp van de 360° Biodiversiteitsstrategie. De precieze definitie van de acties volgt na de goedkeuring van het ontwerp van de 360° Biodiversiteitsstrategie.

  PORTAIL WALLONIE.BE  | 
PORTAIL DE L'ENVIRONNEMENT  | 
BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER  | 
PLAINTE